Griluj zdrowo.

Grilluj zdrowo! Nadeszło lato i wakacje. Dla wielu osób to czas słodkiej beztroski przepełnionej spotkaniami w gronie najbliższych. Często takie spotkanie przebiegają pod znakiem grilla.

Kiedy grillujemy warto pamiętać o kilku prostych zasadach, które pozwolą nam cieszyć się wspólnie spędzonym czasem i delektować posiłkiem. Pomogą one także uniknąć przykrych dolegliwości w postaci dyskomfortu ze strony układu trawiennego oraz niechcianych skutków ubocznych w postaci dodatkowych centymetrów w biodrach.

Po pierwsze, do grilla należy używać drewna pochodzącego z drzewa liściastego, gdyż jest ono wolne od żywicy, która pod wpływem wysokiej temperatury zmienia się w toksyczne związki. Ponadto bardzo istotna rzecz, to kwestia rozpalenia grilla. Jeżeli drewno nie chce się rozpalić, użyj czystego, białego papieru. Istotą zdrowego grillowania jest także kierowanie się bardzo prostą, ale ważną wskazówką, aby grillować na aluminiowych tackach.

W grillowaniu najważniejsze oczywiście jest to, co na nim przyrządzimy. W wyborze produktów warto kierować się oczywiście jakością produktów i ich wartością odżywczą. Dlatego polecamy przede wszystkich chude mięso (z kurczaka lub indyka – grillowane bez skóry!) oraz ryby. Ponadto świetnie na grillu sprawdzą się warzywa, które można połączyć z mięsem, tworząc przepyszne, smakowicie wyglądające szaszłyki. Podczas przygotowywania potraw należy również unikać marynat, które często zawierają dużo soli i polepszacze smaków. Do przyprawienia zdecydowanie lepiej użyć ulubionych ziół, odrobiny oliwy i pieprzu (bardzo dobrze sprawdzi się tutaj pieprz ziołowy).

Kiedy już upieczemy nasze przepyszne szaszłyki (pamiętajmy, aby mięso dopiekać – unikniemy różnego rodzaju zatruć pokarmowych), wielu z nas niw wyobraża sobie zjedzenia ich bez dodatku żadnego sosu. Tutaj też warto poświęcić chwilę i przyrządzić samodzielnie przepyszny, zdrowy sos na bazie jogurtu naturalnego i ulubionych ziół. Można już usiąść przy stole w gronie bliskich i delektować się chwilą i przepysznym jedzeniem. SMACZNEGO!