Zupa krem z kalafiora


Wstecz


Składniki:

a) kalafior - 1 sztuka
b) por - pokrojony ( biała część) - 2 szklanki
c) orzechy nerkowca (cashew) - 3/4 szklanki
d) płatki drożdżowe (nutritional yeast) - 4 łyżki
e) czosnek-poszatkowany - 2 sztuki
f) pęczek koperku - poszatkowany - 1 sztuka
g) pieprz, sól(czarna sól) i przyprawa warzywna do smaku
h) kurkuma (tumeric) - 1/3 łyżeczki
i) bulion warzywny - 4-5 szklanek


Sposób przygotowania:

1) Por podsmażamy na patelni dodając na koniec czosnek.
2) Pokrojony kalafior gotujemy na bulionie dodając zawartość z patelni.
3) W blenderze miksujemy orzechy z wodą i drożdżami na krem i dodajmy go pod koniec gotowania warzyw i jeszcze gotujemy ok 2 min.
4) Podajemy z grzankami i koperkiem. Możemy też posypać wegańskim parmezanem.


Źródło przepisu: www.zdrowienatalerzu.pl


Wstecz