Ziemniaki z wegetariańskim mięskiem


Wstecz


Składniki:

a) 1,5 kg ziemniaków
b) 1 duża cebula
c) 0,5 kg pieczarek
d) 1 szklanka mleka sojowego
e) 1/5 szklanki oleju (opcjonalnie)
f) 2 ząbki czosnku
g) 1 opakowanie proteiny sojowej (30 dkg)
h) 3 łyżki płatków drożdżowych
i) Przyprawy: sól, pieprz zielony, tymianek


Sposób przygotowania:

1) Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie a następnie ugniatamy na jednolitą masę dodając mleko sojowe i olej.
2) Na koniec ugniatania dodajemy pokrojony koperek i szczypiorek.
3) Cebulę smażymy wraz pieczarkami i drobno pokrojonym czosnkiem oraz wcześniej namoczoną proteinę sojową.
4) Pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżki ugniecionych ziemniaków , płatki drożdżowe oraz przyprawy.
5) Jeżeli będzie za gęste należy dodać trochę majonezu z ziemniaków lub wody.
6) Jeżeli nie mamy proteiny sojowej możemy użyć ugotowanej soczewicy.
7) Na dnie naczynia żaroodpornego układamy równomiernie warstwy z pieczarkami, proteiną i cebulą, na to układamy warstwy ziemniaków.
8) Możemy podgrzać w piekarniku przed podaniem.
*Podajemy z surówkami.

Źródło przepisu: www.zdrowienatalerzu.pl


Wstecz