Zapiekanka ryżowa


Wstecz

Przepis na 3 porcje. Jedna porcja dostarcza średnio 320 kalorii w tym: 16 g białka, 6g tłuszczu i 51 g węglowodanów.

Pełnoziarniste produkty takie jak ryż czy makaron spożywane podczas obiadu stopniowo uwalniają energię do organizmu i przez dłuższy okres pozwalają nam cieszyć się poczuciem sytości. Należy jednak pamiętać o porcji warzyw do każdego posiłku, co może skutkować wieloma ciekawymi połączeniami!

Składniki:

a) 160 g brązowego ryżu
b) 2 jajka
c) 100 g chudego twarogu
d) 1/2 dużej cukinii
e) 1 duża marchewka
f) 1/2 średniej pietruszki (korzeń)
g) 1 łyżeczka bazyliowego pesto
h) 3 duże ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu
i) 1 łyżeczka soli
j) 1 łyżeczka suszonej bazylii
k) 1/2 czerwonej papryki
l) W lekko osolonej wodzie gotujemy ryż do miękkości.

Sposób przygotowania:

1) W międzyczasie na dużych oczkach tarki ucieramy obraną marchew, pietruszkę oraz cukinię, a paprykę kroimy w poprzek w 0,5 cm plastry.
2) Do miski wkładamy pokruszony w palcach twaróg, jajka, przyprawy oraz wyciskamy 3 ząbki czosnku, całość dokładnie roztrzepujemy.
3) Gotowy ryż odcedzamy i w dużym naczyniu łączymy go z warzywami (oprócz papryki) i masą jajeczno- serową, dodajemy również łyżeczkę bazyliowego pesto.
4) Całość przekładamy do lekko natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego i na wierzchu układamy plastry papryki.
5) Naczynie wkładamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy około 40 minut.

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga: www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com


Wstecz