Schab w pesto


Wstecz


Składniki:

a) 2 kawałki schabu wieprzowego,
b) 6 łyżeczek sosu pesto,
c) 1 średnia cebula,
d) 8 świeżych pomidorów,
e) 2 ząbki czosnku,
f) 200 g młodych ziemniaków,
g) 1 łyżeczka chili w proszku,
h) 50 g liści sałaty,
i) 2 łyżki oliwy z oliwek.


Sposób przygotowania:

1) Umyj i pokrój na 4 części ziemniaki.
2) Wrzuć je do osolonej, wrzącej wody i zacznij gotować.
3) Tymczasem obierz, umyj i drobno posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż je na oliwie, aż nabiorą złotego koloru.
4) Dodaj wtedy chili.
5) Gdy ziemniaki będą na półmiękkie, odcedź je i wystudź.
6) Wrzuć je na patelnię do cebuli i czosnku i smaż przez 5 minut.
7) Potem dodaj pomidory i zostaw na wolnym ogniu jeszcze na 10 minut.
8) Każdy kawałek schabu posmaruj obficie sosem pesto.
9) Włóż mięso na patelnię i obsmaż z każdej strony.
10) Gdy już stanie się chrupiące, zmniejsz ogień do minimum, nałóż na wierzch mięsa jeszcze trochę pesto, przykryj i duś przez pół godziny.
11) Na talerzu rozłóż liście sałaty. Na to nałóż mieszankę warzywną z patelni, a na sam wierzch schab z pesto.


Źródło przepisu: www.portal.abczdrowie.pl


Wstecz