Faszerowane papryki


Wstecz


Składniki:

a) 6 dużych papryk (różne kolory)
b) 500 g mielonego mięsa z indyka
c) Szklanka kaszy jaglanej
d) 1 cebula
e) Pół puszki kukurydzy
f) 1 kulka sera mozzarella
g) Ulubione zioła (u mnie bazylia, tymianek, kminek, słodka papryka)


Sposób przygotowania:

1) Na patelnię, na której jest mała ilość tłuszczu (ja używam masła klarowanego), wrzucamy posiekaną cebulę i mięso mielone.
2) Dodajemy zioła i podsmażamy, aż mięso będzie gotowe.
3) W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną.
4) Wykrawamy papryki: ucinamy je tuż obok góry, tak, żeby została nam wielka część papryki i jej "czapka".
5) Wydrążamy środek.
6) Kroimy mozzarellę.
7) Wkładamy farsz do papryk: trochę mięsa, następnie trochę kaszy, kukurydza, plaster mozzarelli i znów mięso, kasza, plaster.
8) Mieszamy.
9) Przykrywamy plastrem mozzarelli i zakładamy papryce "czapeczkę" Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut.

Źródło przepisu: www.codzienniefit.pl


Wstecz