Pierś z kaczki z makaronem ryżowym


Wstecz


Składniki:

a) 2 filety z kaczki;
b) 120 g makaronu ryżowego (wstążki);
c) oliwa z oliwek (łyżka);
d) suszony tymianek;
e) sól, świeżo mielony czarny pieprz.
f) rozmaryn, sok z cytryny, sól, świeżo mielony czarny pieprz.


Sposób przygotowania:

1) Filety z piersi kaczki ogrzewamy do temperatury pokojowej, nacinamy na krzyż, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem i kładziemy skórą do dołu na suchej patelni.
2) Wytapiamy tłuszcz ok. 20 minut. Gdy tłuszcz się wytopi odwracamy filety na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 5 minut.
3) Przekładamy filety do żaroodpornego naczynia, skórą do góry, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy 15 minut.
4) Po upieczeniu przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 5 minut aby odpoczęły.
5) Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
6) Po ugotowaniu odcedzamy, wykładamy do garnka, polewamy łyżką oliwy i mieszamy.
7) Ostudzoną kaczkę kroimy na plastry, układamy na talerzu i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Obok układamy makaron i podajemy z ulubioną sałatką.

źródło przepisu: Przepis i wykonanie Kinga Jaroszyńska. (www.mojdietetyk.pl)


Wstecz