Faszerowane cukinie


Wstecz


Składniki:
a) 3-4 duże lub średnie cukinie
b) ok. 250 g mięsa mielonego z indyka
c) 2 pomidory
d) 2 cebule
e) 5 plastrów sera żółtego, np. gouda
f) 2-3 ząbki czosnku
g) Ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

1) Na patelni rozgrzewamy trochę masła klarowanego lub innego zdrowego tłuszczu.
2) Kroimy jedną cebulę na małe kosteczki i razem z mięsem mielonym wrzucamy na rozgrzaną patelnię.
3) Dodajemy ulubionych przypraw - w moim przypadku pieprz, sól i przyprawa do indyka oraz czosnek.
4) Smażymy do momentu, kiedy mięso będzie całkowicie gotowe.
5) W międzyczasie wydrążamy cukinie tak, żeby przypominały łódki.
6) To, co wydrążyliśmy, dodajemy do mięsa i wymieszamy.
7) Nastawiamy piekarnik do 180 stopni. Kroimy pomidory i cebulę w plastry.
8) Faszerujemy cukinię: najpierw farsz z mięsa, potem plastry cebuli, a potem pomidory.
9) Pieczemy około 20-30 minut, aż cukinia będzie miękka.
10) Po tym czasie na wierzch cukinii dajemy plastry sera i pieczemy aż do jego roztopienia.


Wstecz